INFOLINIA 722 100 224 wycieczka@wine-service.plWine Service Sp. z o.o., ul. Balicka 255, 30-198 Kraków
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Category

Węgry

Wyświetlanie wszystkich wyników: 1

  • Wyprzedane!

    Winiarski grand tour po Węgrzech
    13–20 lipca 2019

    8 najważniejszych regionów w 8 dni

    Niemal każdy, kto choć trochę interesuje się enologią miał okazję odwiedzić któryś z regionów położonych między Dunajem a Balatonem. Znamy Tokaj, odwiedzamy Eger – a co z pozostałymi dwudziestoma regionami winiarskimi tego kraju? Zapraszamy na pierwszą w historii naszej firmy tygodniową podróż, która obejmie wszystkie najważniejsze regiony winiarskie Węgier.

Podróże winiarskie do Węgier

Węgry to obok Austrii i czeskich Moraw najbliżej nas położony kraj winiarski. Pierwsze winnice nad Dunajem zakładali już w IV wieku naszej ery Rzymianie, w czasach gdy prowincja ta nazywana była Pannonią. Prawdziwy rozwój uprawy winorośli na Węgrzech przypada jednak na czasy średniowiecza, kiedy to wraz z przyjęciem przez Madziarów chrześcijaństwa nad Cisą i Dunajem pojawili się zakonnicy i zapoczątkowali na szeroką skalę uprawę winorośli. Z Francji przybyli cystersi, a z Włoch benedyktyni, którzy osiedlili się w istniejącym do dziś opactwie Pannonhalma.
Na rozwój i charakter węgierskich win spory wpływ miała burzliwa historia tego regionu. Uciekający przed Turkami Serbowie przywieźli ze sobą odmianę kadarka, w Bułgarii zwaną gamzą. Osiedlający się na południu Szwabowie wprowadzili bardziej rozwiniętą i kontrolowaną gospodarkę rolną, a polscy kupcy rozsławili tokajskie wina na całym świecie.
Dobre wino dla Węgrów było tak istotnym elementem życia, że nawet trwająca ponad sto lat turecka okupacja i okres socjalizmu nie zaszkodziły tutejszym uprawom. Dzisiaj Węgry są jednym z najdynamiczniej rozwijających się krajów winiarskich Europy. Spośród 22 regionów uprawy winnej latorośli najbardziej znanymi są Tokaj i Eger. Ten pierwszy słynie z wyjątkowych białych win słodkich, uznawanych za najlepsze na świecie. Swój niepowtarzalny smak zawdzięczają one wyjątkowemu mikroklimatowi, w którym rozwijać się może szlachetna pleśń Botrytis cinerea.
Położony u podnóża Gór Bukowych Eger do niedawna uznawany był za najważniejszy region produkcji win czerwonych. Region zasłynął kupażowanym winem egri bikavér, z powstaniem którego wiąże się legenda o bohaterskiej obronie egerskiego zamku przed najazdem Imperium Osmańskiego. Dziś prym wśród czerwonych win wiodą te powstające w położonym na samym południu kraju regionie Villány. To tutaj obok klasycznych węgierskich odmian, jakimi są kékfrankos i kékoportó, rodzą się najlepsze winogrona europejskich odmian cabernet franc, syrah i merlot. Wymieniając regiony słynące z win czerwonych, nie można zapomnieć o Szekszárdzie. To tutaj rodzi się druga po egerskiej bycza krew – szekszárdi bikavér.
Węgry to także kraj wyśmienitych win białych. Te najlepiej udają się w pokrytej uśpionymi wulkanami krainie na północ od Balatonu. Nad samym jeziorem uprawia się winorośl na bazaltowych stokach wygasłego wulkanu Badacsony. To tu można spotkać endemiczną odmianę winogron kéknyelű, z której powstają niezwykle esencjonalne i długowieczne wina, porównywalne z najlepszymi rieslingami znad Renu i Mozeli. Nieco dalej na północ spotkamy kolejne wulkaniczne wzgórze – Somló. Tutaj także spośród wielu białych odmian wyróżnia się endemiczny szczep juhfark. Jeszcze dalej na północ, nieopodal granicy słowackiej i austriackiej spotkamy niewielki, ale bardzo znaczący i historyczny region Pannonhalma, którego centrum stanowi założone ponad tysiąc lat temu benedyktyńskie opactwo. Do dziś na klasztornych ziemiach uprawiana jest winna latorośl, a w wydrążonych we wzgórzu piwnicach przechowywane są beczki z dojrzewającym winem.
Stolica kraju, Budapeszt, także otoczona jest winnicami. Najważniejsze z nich położone są na zachodnim brzegu Dunaju, w dzielnicy Budafok. Z dojrzewających tu winogron robi się doskonałe wina musujące wzorowane na francuskich szampanach. Tradycję ich produkcji zapoczątkował w XIX wieku powracający z Szampanii József Törley. To tutaj, w wybudowanym w dzielnicy Buda Zamku Królewskim każdego roku, we wrześniu odbywa się największa impreza w kraju, skupiająca miłośników wina z całej Europy. Podczas kilku jesiennych dni można tu degustować wina od ponad dwustu producentów. To także okazja do szkoleń enologicznych, degustacji komentowanych, a przede wszystkim osobistych spotkań z enologami i właścicielami winnic.
W Budapeszcie koniecznie należy pamiętać o tamtejszych salach koncertowych i pięknej budapesztańskiej Operze Państwowej, w której wystawiane są dzieła najznamienitszych europejskich kompozytorów. Podczas każdego ze spektakli można spróbować tokaju lub musującego wina z piwnic Törleya.