Tak o Sycylii pisał w początkach XX wieku D.H.Lawrence, wielki entuzjasta tej wspaniałej, wielokulturowej wyspy. Trudno o trafniejszą charakterystykę – rzeczywiście Sycylia, pomimo przynależności do Włoch, niewiele ma wspólnego z kontynentalną częścią kraju.
Ze względu na swe strategiczne położenie od zarania dziejów stanowiła łakomy kąsek – już w VIII wieku p.n.e. pojawili się tu Grecy, potem Rzymianie, Arabowie, Normanowie, Francuzi i Hiszpanie. Dla przybywających tu licznie turystów najważniejsze jest, że wszystkie ongiś władające wyspą cywilizacje pozostawiły po sobie liczne ślady w postaci świątyń, teatrów i kościołów. W powszechnie używanym w interiorze dialekcie sycylijskim wyraźnie widać naleciałości z innych języków, a i tutejsza kuchnia wyróżnia się obfitością pikantnych potraw oraz dominacją warzyw i ryb.
Również pod względem winiarskim wyspa stanowi jakby odrębny kontynent, bazując na autochtonicznych odmianach winorośli, z której od dobrych kilkunastu lat powstają znakomite wina. O tym wszystkim mogliśmy się przekonać naocznie podczas kilkudniowego pobytu na Sycylii wiosenną porą, czyli wtedy, gdy jest tu najpiękniej. Najpiękniej, bo soczyście zielono i kolorowo, gdyż dla większości roślin przypada wówczas pora kwitnienia. Aż trudno nam było wyobrazić sobie, że już praktycznie w czerwcu niemal wszystko będzie tu spalone słońcem.
Sycylia wabi przyjezdnych mnogością atrakcji rozmaitego typu, dlatego planując podróż w te strony od razu trzeba sobie postanowić, na czym chcemy się skupić, gdyż nie sposób odgarnąć wszystko za jednym zamachem. Udając się na kolejną klubową wyprawę, akurat nie mieliśmy problemów z ustaleniem priorytetów, gdyż dla wszystkich oczywistym było, że interesuje nas przede wszystkim wino. A jak wino, to i zachodnia część wyspy. Tak się składa, że zachodnie jej rubieże cały czas jeszcze pozostają na uboczu tych najbardziej utartych turystycznych szlaków. A może nam się tylko tak wydawało? W każdym razie w kwietniu tłumów nie spotkaliśmy i bez przeszkód mogliśmy nacieszyć oczy wspaniałymi mozaikami katedry w Cefalù, w spokoju pospacerować stromymi uliczkami Erice, zachłysnąć się wielkomiejskim urokiem Palermo czy w promieniach porannego słońca kontemplować nieskazitelne proporcje wznoszącej się na wzgórzu świątyni w Segesta.
Rozsmakowanie się w lokalnej kuchni i winach oraz niezapomnianych deserach, spośród których szczególnie przypadły nam do serca domowej roboty cannoli powstające w posiadłości Regaleali w samym sercu nieprzyjaznego sycylijskiego interioru, rozumie się samo przez się. Wszak prawda to powszechnie znana i nie ma w niej odrobiny przesady, że Sycylia to istny raj dla smakoszy.
Puccini to niewątpliwe jeden z największych twórców opery włoskiej. Arie i duety z jego utworów słyszał każdy. W sierpniu, nieopodal położonej w Toskanii miejscowości Viareggio, odbywa się festiwal dedykowany temu wielkiemu kompozytorowi. Podczas wyjazdu będziemy mogli obejrzeć dwa spektakle: Turandot oraz Tosca. Ponadto czeka nas zwiedzanie miejsc związanych z kompozytorem, pobyt w Pizie oraz Lukce, którym towarzyszyć będą degustacje toskańskich win.
Położone na granicy Lombardii i Veneto jezioro Garda to jeden z najpiękniejszych zakątków Włoch. Krystalicznie czyste wody od południa otoczone są łagodnymi wzgórzami, które porastają winnice. Na północy natomiast piętrzą się alpejskie szczyty schodzące niemal do samego brzegu. Wokół urocze miasteczka i zawieszone nad wodą wille oraz zamki. A w pobliżu jedne z najsłynniejszych win Italii – amarone della valpolicella oraz prosecco. Ponadto niepowtarzalnej klasy, pełne uroku zabytki oraz fantastyczna kuchnia charakterystyczna dla okolic Werony i Wenecji.
Położony daleko na północy Europy, nad zatoką fińską Petersburg, już od samego początku z założenia maił być miastem kosmopolitycznym. Nazywany dziś Paryżem lub Wenecją północy jest jednym z najpiękniejszych miast świata. To tu, od ponad 300 lat żyje i tworzy artystyczna elita Rosji. W położonych nad Newą muzeach podziwiać można arcydzieła europejskiego malarstwa. Tutejszy teatr i sale koncertowe pamiętają czasy, gdy prapremiery swoich oper i baletów prezentowali światu Czajkowski, Borodin czy Musorgski. To zaprojektowane z iście barokowym rozmachem miasto imponuje monumentalnymi pałacami, potężnymi soborami i szerokimi alejami, chociaż znaleźć tu można także ciche, położone nad kanałami zaułki. To miasto, które koniecznie trzeba odwiedzić.
Sycylia to nie tylko plaża, błękit morza i czynny wulkan – Etna, na stokach którego uprawia się winorośl i produkuje wina zupełnie odmienne od tych powstających w zachodniej części wyspy. Praktycznie na każdym kroku spotkać tu można ślady historii i dawnych kultur. W czasie tygodniowej wycieczki odwiedzimy najbardziej popularne miejsca na wyspie takie jak Palermo, Syrakuzy czy Taormina, ale znajdziesz też czas, by wybrać się na przechadzkę własnym szlakiem czy spacer po plaży. Proponowana przez nas wycieczka gwarantuje poznanie Sycylii pod kątem krajoznawczym, kulinarnym, winiarskim i kulturowym. Decydując się na skorzystanie z naszej oferty możesz być pewny, że po powrocie Sycylia nie będzie miała przed Tobą tajemnic, gdyż podczas wypełnionej atrakcjami podróży poznasz większość atutów tej niesamowitej wyspy. Przekonaj się sam, jak Sycylia wygląda naprawdę! Wybierz się z nami na Sycylię!
Nie byłoby Włoch bez Mediolanu! To największe miasto Lombardii i całych Włoch północnych, spowite mgłami, które po opadnięciu odsłaniają widok na Alpy. Miasto, które od wieków dźwiga na swoich barkach włoską gospodarkę i jest jedynym miejscem Półwyspu Apenińskiego, gdzie dziś może zaistnieć młody artysta. Owiane aurą burżuazyjnej tajemniczości, kryje w sobie nie tylko dzieła Leonarda da Vinci, ale przede wszystkim pokłady energii i nadziei wszystkich, którzy chcą tu czegoś dokonać. Odkryj z nami to przez wielu niedoceniane, pełne dumy i znaczenia, miasto.
Południowe Włochy to królestwo smaków: pełnych słońca win, najlepszej na świecie mozzarelli, delikatnej oliwy i dojrzałych pomidorów. Apulia i Bazylikata oferują także wiele zaskakujących urodą miejsc. Towarzyszyć nam będzie oczywiście primitivo – najsłodsze wśród wytrawnych win świata!
Toskania to kraina gęsto usiana renesansowymi miastami położonymi pośród winnic i cyprysów. Wśród nich znaleźć można zarówno malutką, pachnącą rozmarynem i bazylią Pienzę, jak i pełne zabytków Florencję oraz Sienę.
Emilia-Romania to część Włoch, gdzie w równej mierze spotyka się nauka, kultura i sztuka – także ta kulinarna. Wystarczy bowiem wymienić takie nazwy jak szynka parmeńska, ocet balsamiczny z Modeny czy parmezan i już chce się tam pojechać, aby skosztować na miejscu owych specjałów w najlepszym wydaniu.
Któż nie słyszał o Tosce – słynnej operze Pucciniego, której akcja dzieje się w Rzymie. Odwiedzimy wszystkie miejsca związane z tym operowym arcydziełem, a dzień zakończymy Toscą w Teatro dell’Opera di Roma.