Styczeń 2023 roku
26 stycznia bieżącego roku miała miejsce w Warszawie dość niezwykła kolacja klubowa, podczas której uczestnicy próbowali win Biondi-Santi z legendarnej toskańskiej winiarni Il Greppo, w której pod koniec XIX wieku narodziło się najsłynniejsze toskańskie wino – brunello di montalcino.
Trudno było nie skorzystać z okazji, by posłuchać opowieści przedstawiciela tej winiarni – Giovanniego Lai – przebywającego przez kilka dni w Polsce, stąd i pomysł spotkania, który bez namysłu wcielono w życie. Na jego miejsce wybrano malowniczo, nawet zimową porą, położoną w warszawskich Łazienkach restaurację Belvedere. Wiadomo, takie szczególne wina wymagają odpowiedniej oprawy. A powstające w Il Greppo wina nie bez powodu cieszą się opinią szczególnie wyrafinowanych; organoleptycznie sprawdziliśmy, że w pełni na nią zasługują. Oprócz elegancji drugą ich cechą szczególną jest długowieczność; nawet powstające w Il Greppo wina rosso di montalcino cechuje co najmniej dziesięcioletni potencjał dojrzewania. Wszystkie degustowane wina, a pochodziły z kilku różnych roczników – 2018, 2016, 2015 i 2013, cechowały wielka klasa i styl będące wartościami ponadczasowymi.
Ich walory doskonale podkreśliły podawane podczas degustacji w równym stopniu eleganckie, jak i bardzo smaczne, dania. Miło było, choć na chwilę, za sprawą tych wyjątkowych win i opowieści o rodzinie przez długie dziesięciolecia stojącej na straży klasycznego w stylu brunello, przenieść się na pełne uroku toskańskie wzgórza, do których od czasu do czasu tęskni chyba każdy, komu było dane choć raz się z nimi zetknąć.