INFOLINIA 722 100 224 wycieczka@wine-service.plWine Service Sp. z o.o., ul. Balicka 255, 30-198 Krak├│w
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Rodzaje win

Zrozum i pokochaj wino w Warszawie

RODZAJE WIN

Zanim wybierzemy si─Ö w nasz─ů pierwsz─ů enologiczn─ů podr├│┼╝ z winem, warto dowiedzie─ç si─Ö, jakie s─ů najwa┼╝niejsze typy i rodzaje win na ┼Ťwiecie. Podczas naszych wyjazd├│w opowiadaj─ů o tym nasi winiarscy przewodnicy. Ale ju┼╝ wcze┼Ťniej warto zaznajomi─ç si─Ö z najwa┼╝niejszymi szczepami winnymi oraz podstawow─ů typologi─ů win w wielkim ┼Ťwiecie wina.

Podzia┼é wina ze wzgl─Ödu na ich rodzaje: spokojne, musuj─ůce i wzmacniane

Wina spokojne

To najszersza kategoria win obejmuj─ůca najwi─Öksz─ů ich grup─Ö. Znajdziemy tu wina w r├│┼╝nych kolorach ÔÇô bia┼ée, r├│┼╝owe i czerwone, a tak┼╝e wina o r├│┼╝nym poziomie s┼éodyczy: wytrawne, p├│┼éwytrawne, p├│┼és┼éodkie oraz deserowe czyli s┼éodkie. Na etykietach tych win pojawi─ů si─Ö najwa┼╝niejsze odmiany winogron, inaczej szczepy winoro┼Ťli ÔÇô bia┼ée: chardonnay, sauvignon blanc, pinot blanc, pinot gris, riesling, oraz czerwone: merlot, cabernet sauvignon, syrah, pinot noir. Odmiany winogron oraz regiony uprawy winoro┼Ťli maj─ů najistotniejszy wp┼éyw na styl i jako┼Ť─ç tych win.

Wina musuj─ůce

Do tej grupy zaliczamy wszystkie wina, kt├│re zawieraj─ů w sobie dwutlenek w─Ögla, pojawiaj─ůcy si─Ö w kieliszkach pod postaci─ů b─ůbelk├│w. Wa┼╝ne jest, aby b─ůbelki by┼éy wynikiem naturalnej fermentacji, zwanej potocznie drug─ů fermentacj─ů. W zale┼╝no┼Ťci od stylu i jako┼Ťci, kt├│r─ů chcemy uzyska─ç, drug─ů fermentacj─Ö przeprowadza si─Ö w butelkach (szampan i cava) lub w tankach fermentacyjnych (prosecco i sekt). Najs┼éynniejszymi winami musuj─ůcymi s─ů szampan, cr├ęmant, cava, sekt i prosecco. Wina musuj─ůce powstaj─ů z r├│┼╝nych szczep├│w winoro┼Ťli. Najcz─Ö┼Ťciej wykorzystuje si─Ö chardonnay, pinot noir, pinot m

dobre wino

eunier oraz glera i pinot blanc. Wina musuj─ůce mog─ů mie─ç r├│┼╝ny kolor. W wi─Ökszo┼Ťci s─ů to wina bia┼ée, czasem r├│┼╝owe. Najrzadziej zara┼╝aj─ů si─Ö czerwone wina musuj─ůce ÔÇô cho─ç i takie pojawiaj─ů si─Ö w ┼Ťwiecie wina.

Wina wzmacniane

Wina o wy┼╝szym poziomie alkoholu powstaj─ů w r├│┼╝nych regionach ┼Ťwiata. Wi─Ökszo┼Ť─ç tego typu win spotykamy na po┼éudniu Europy. Najs┼éynniejsze wina wzmacniane to porto, malaga, sherry i madera. Wy┼╝szy poziom alkoholu uzyskuje si─Ö przez dodanie alkoholu gronowego podczas fermentacji. W przypadku wytrawnych sherry alkohol dodawany jest na ko┼äcu fermentacji. Gdy natomiast chcemy uzyska─ç wina p├│┼éwytrawne, p├│┼és┼éodkie, a nawet s┼éodkie ÔÇô alkohol dodawany jest w po┼éowie, a nawet na samym pocz─ůtku fermentacji. Jego zawarto┼Ť─ç w winach wzmacnianych waha si─Ö mi─Ödzy 15 a 23 procent.

Poza wspomnianymi powy┼╝ej winami wzmacnianymi nie istnieje co┼Ť takiego jak podzia┼é win ze wzgl─Ödu na zawarto┼Ť─ç alkoholu. Wi─Ökszo┼Ť─ç win ma alkohol pomi─Ödzy 11 a 14 procent. Zdarzaj─ů si─Ö wina o ni┼╝szej zawarto┼Ťci alkoholu ÔÇô 9 procent, a w szczeg├│lnych przypadkach nawet 5 procent. Przyk┼éadem takiego niskoprocentowego wina mo┼╝e by─ç lekko musuj─ůce, p├│┼és┼éodkie wino moscato di piemonte. Coraz cz─Ö┼Ťciej spotkamy si─Ö te┼╝ z winami o wy┼╝szej zawarto┼Ťci alkoholu si─Ögaj─ůcej 15, a nawet 16 procent.

Podzia┼é win ze wzgl─Ödu na kolor ÔÇô bia┼ée, r├│┼╝owe czerwone

Kolor wina nie zawsze jest taki sam jak kolor owoc├│w. Nie zawsze jest te┼╝ tak ┼éatwy do sklasyfikowania jako bia┼éy, r├│┼╝owy lub czerwony. Warto wiedzie─ç, ┼╝e w przypadku wi─Ökszo┼Ťci winogron ich sok jest bia┼éy, bezbarwny. Pi─Ökny czerwony kolor wina pochodzi zazwyczaj z barwnik├│w, kt├│re znajduj─Ö si─Ö tu┼╝ pod sk├│rk─ů owoc├│w. Winogronowy sok barwi si─Ö na czerwono dopiero podczas maceracji, kt├│ra towarzyszy procesowi fermentacji. W zale┼╝no┼Ťci od d┼éugo┼Ťcie maceracji otrzymujemy wino r├│┼╝owe, ciemnor├│┼╝owe lub czerwone. Nie wszyscy zdaj─ů sobie spraw─Ö, ┼╝e ze s┼éynnych czerwonych odmian takich jak merlot, cabernet sauvignon czy pinot noir mo┼╝na robi─ç r├│┼╝owe, a nawet bia┼ée wina.

butelka wina

WINA BIAŁE

To bardzo szeroka grupa win obejmuj─ůca klasyczne spokojne, wytrawne lub p├│┼éwytrawne. Maj─ů wtedy jasny kolor czasem przechodz─ůcy w stron─Ö ┼╝├│┼étego. Wina musuj─ůce to najcz─Ö┼Ťciej wina bia┼ée i tu tak┼╝e maj─ů one bardzo jasn─ů, niemal bezbarwn─ů szat─Ö. Wina s┼éodkie oraz wzmacniane powstaj─ůce z bia┼éych odmian winoro┼Ťli tak┼╝e b─Ödziemy klasyfikowa─ç jako wino bia┼ée ÔÇô cho─ç ich barwa b─Ödzie zupe┼énie inne. S┼éodki sauternes czy tokaj b─Öd─ů mia┼éy z┼éot─ů i bursztynow─ů barw─Ö, natomiast sherry i malaga b─Öd─ů mia┼éy kolor herbaciany, a nawet brunatny. Do kategorii win bia┼éych zaliczamy tak┼╝e coraz popularniejsze wina pomara┼äczowe. Sw├│j charakterystyczny kolor zawdzi─Öczaj─ů u┼╝ywanej ju┼╝ w staro┼╝ytnej Gruzji metodzie maceracji i fermentacji bia┼éych winogron razem ze sk├│rkami i szypu┼ékami.

WINA RÓŻOWE

Wbrew powszechnym opiniom, nie powstaj─ů one przez dolanie czerwonego wina do bia┼éego. Wino r├│┼╝owe zw├│j kolor zawdzi─Öcza kr├│tkiej maceracji, trwaj─ůcej kilka godzin, a czasem i mniej. Podczas tego procesu do soku ze sk├│rek winogron przedostaje si─Ö niewielka cz─Ö┼Ť─ç tanin (garbnik├│w) oraz charakterystycznych aromat├│w. Przypominaj─ů nam one zapach czerwonych owoc├│w ÔÇô poziomek, truskawek, czerwonych porzeczek i malin. Metoda produkcji, kt├│ra wp┼éywa na kolor, determinuje nam styl takiego wina. R├│┼╝owe wina najcz─Ö┼Ťciej s─ů lekko wytrawne, p├│┼éwytrawne i czasem s┼éodkie. Mog─ů by─ç musuj─ůce. Najrzadziej zdarzaj─ů si─Ö s┼éodkie wina r├│┼╝owe oraz wzmacniane.

WINA CZERWONE

W┼Ťr├│d czerwonych win zazwyczaj znajdziemy wina wytrawne. L┼╝ejsze ÔÇô z odmian takich jak gamay czy pinot noir i ci─Ö┼╝sze, fermentowane mi─Ödzy innymi z winogron cabernet sauvignon czy merlot. Najbardziej cenione czerwone wina to wina wytrawne, z du┼╝─ů zawarto┼Ťci─ů tanin, cz─Östo le┼╝akowane w d─Öbowych beczkach. Styl i jako┼Ť─ç tych win pozwala na ich d┼éu┼╝sze le┼╝akowanie. Czerwone wytrawne wina najcz─Ö┼Ťciej podajemy do czerwonego mi─Ösa ÔÇô do wo┼éowiny, jagni─Öciny oraz dziczyzny.

W┼Ťr├│d najs┼éynniejszych p├│┼éwytrawnych lub lekko wytrawnych czerwonych win mo┼╝emy wymieni─ç wina bardolino oraz beaujolais. Rzadko zdarzaj─ů si─Ö czerwone wina p├│┼és┼éodkie ÔÇô tu zazwyczaj wymienia si─Ö deserowe wina gruzi┼äskie z apelacji Khvanchkara oraz Kindzmarauli. Spo┼Ťr├│d czerwonych win deserowych koniecznie nale┼╝y wymieni─ç wino recioto della valpolicella oraz wzmacniane wina porto.

wino czerwone

Podzia┼é win ze wzgl─Ödu na zawarto┼Ť─ç cukru ÔÇô wytrawne, p├│┼éwytrawne, p├│┼és┼éodkie i s┼éodkie

Po przeprowadzeniu pe┼énej fermentacji ca┼éy cukier zawarty w soku z winogron zmienia si─Ö w alkohol. W takim przypadku otrzymujemy wino wytrawne. W przypadku, gdy przerwiemy fermentacj─Ö, cz─Ö┼Ť─ç s┼éodyczy z owoc├│w pozostanie w winie. W zale┼╝no┼Ťci od poziomu s┼éodyczy mo┼╝emy mie─ç wina p├│┼éwytrawne i p├│┼és┼éodkie. Warto wiedzie─ç, ┼╝e zawarto┼Ť─ç s┼éodyczy nie zawsze ma takie odzwierciedlenie w smaku wina. To, czy wino opiszemy jako p├│┼és┼éodkie, p├│┼éwytrawne czy wytrawne cz─Östo zale┼╝y od poziomu tanin, kwasowo┼Ťci, alkoholu oraz od stylu wina. P├│┼éwytrawne i p├│┼és┼éodkie wina polecane s─ů szczeg├│lnie osobom, kt├│re dopiero rozpoczynaj─ů swoj─ů przygod─Ö z winem.

Wina słodkie

W przypadku win deserowych, w pe┼éni s┼éodkich, producent musi zastosowa─ç dodatkowe metody, aby osi─ůgn─ů─ç odpowiednio wysoki poziom s┼éodyczy. W zale┼╝no┼Ťci od typ├│w wina oraz stylu, jaki jest oczekiwany, s─ů to wina wzmacniane alkoholem winogronowym (porto, sherry), wina z podsuszonych winogron (malaga, recioto) lub wina z winogron, na kt├│rych pojawi┼éa si─Ö ple┼Ť┼ä szlachetna, czyli botrytis cinerea (tokaj, sauternes). Poziom s┼éodyczy nie wi─ů┼╝e si─Ö z kolorem wina, ale wi─Ökszo┼Ť─ç s┼éodkich win powstaje z bia┼éych odmian (muscat, furmint, s├ęmillon, riesling, chardonnay). Najbardziej znanym s┼éodkim czerwonym winem jest porto.

Najwa┼╝niejsze odmiany winogron

Aktualnie na ┼Ťwiecie uprawiane jest oko┼éo p├│┼étora tysi─ůca szczep├│w ÔÇô czyli odmian winogron. To w┼éa┼Ťnie cechy charakterystyczne tych odmian maj─ů, obok siedliska, najwi─Ökszy wp┼éyw na styl i smak wina.

Spo┼Ťr├│d najpopularniejszych bia┼éych odmian nale┼╝y wymieni─ç chardonnay, sauvignon blanc, pinot blanc, pinot gris, riesling, muscat, gew├╝rztraminer, viognier, s├ęmillon i albari├▒o. W przypadku czerwonych win, na ┼Ťwiecie najcz─Ö┼Ťciej uprawia si─Ö odmiany cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, pinot noir, tempranillo, syrah (shiraz), grenache (garnacha), mourv├Ędre (monastrel), sangiovese (brunello), primitivo (zinfandel), malbec (c├┤t), tannat (madiran) oraz carm├ęn├Ęre.