Hiszpania to trzeci po Włoszech i Francji największy producent win na świecie. Na Półwyspie Iberyjskim i regionie wybrzeża Morza Śródziemnego pierwsze winnice zakładali już greccy kolonizatorzy. Z czasem, gdy pojawili się tu Rzymianie, właściwie cały obszar dzisiejszej Hiszpanii i Portugalii porósł winną latoroślą. Przez lata zepchnięte na margines winiarskiego świata, dzisiaj hiszpańskie winnice należą do ścisłej światowej czołówki, a tacy krytycy jak Robert Parker, Jancis Robinson czy Hugh Johnson zachwycają się kolejnymi powstającymi tu winami.
Większości z nas Hiszpania kojarzy się przede wszystkim z wakacyjnymi pobytami w nadmorskich kurortach Costa Brava czy Costa del Sol. Turystyka dla wielu osób ogranicza się do wypoczynku w hiszpańskich kurortach. Podróże z Winem zachęcają jednak do tego, by przy okazji odwiedzania położonych w interiorze winnic zwiedzić i poznać bliżej inne ważne i piękne regiony tego kraju, zabytki i oczywiście… wino.
Najstarszym, nieprzerwanie działającym w obszarze winiarstwa regionem Hiszpanii jest Andaluzja słynąca z win wzmacnianych jerez-xérès-sherry i malaga. Win tych kosztować można podczas zwiedzania Malagi, Jerezu, Sewilli, Grenady, Kordoby i Kadyksu – miast, które pamiętają jeszcze fenickich kupców oraz arabskie podboje.
Pierwszym z wielkich regionów winiarskich Hiszpanii jest położona u stóp Gór Kantabryjskich Rioja. Część obszaru uprawy winorośli, tzw. Rioja Alavesa należy do autonomicznego Kraju Basków. Tutejsze winnice słyną z produkcji znakomitego czerwonego wytrawnego wina z odmiany tempranillo, uzupełniane czasami szczepami garnacha i mazuelo. Podobne w stylu wina rodzą się w nieco młodszym miejscu apelacji Ribera del Duero. Dziś to najwyżej cenione wina regionu Kastylia-León. Między dwiema krainami wielkich czerwonych win leży Rueda słynąca z białych odmian verdejo i viura. Spośród odmian międzynarodowych można tu spotkać sauvignon blanc.
Katalonia stanowi odrębny rozdział historii półwyspu i tamtejszych win. W okolicach Barcelony powstają przede wszystkim wina musujące cava z endemicznych odmian macabeo, xarel-lo i parellada. Ciekawostką jest, że to właśnie tu, choć nieco bardziej na zachód, w górach Prioratu i Montsant, wznowiono zapoczątkowaną przez średniowiecznych mnichów uprawę winorośli.
Drugim obok Katalonii autonomicznym regionem Hiszpanii jest Kraj Basków. Tutejsze wina to nie tylko te powstające w Rioja Alavesa, ale także znakomite białe wina txakoli z terenów Zatoki Biskajskiej. Położona nad oceanem Atlantyckim kraina Basków słynie także z wyśmienitej kuchni. Obszar pomiędzy Bilbao a San Sebastian może poszczycić się największą liczbą miejsc na kilometr kwadratowy nagrodzonych gwiazdkami przewodnika kulinarnego Michelin. Ta część Półwyspu Iberyjskiego to także zagłębie najnowocześniejszych realizacji architektonicznych w Europie. Wystarczy wspomnieć Muzeum Guggenheima w Bilbao, Bodegas Marqués de Riscal zaprojektowane przez Franka Gehryego, Bodegas Ysios projektu Santiago Calatravy czy Bodegas Protos Normana Fostera, a to zaledwie kilka tych najznamienitszych przykładów.
Z roku na rok przybywa w Hiszpanii kolejnych apelacji i znanych etykiet, produkowanych w hiszpańskich winnicach. Położony u stóp Pirenejów region Somontano, leżąca na wybrzeżu Oceanu Atlantyckiego Galicja czy granicząca z Francją Nawarra to miejsca, w których produkowane są znane i lubiane na świecie wina.
Środkową część Hiszpanii zajmuje największy region winiarski świata, La Mancha. Znany z romantycznych wiatraków i urzekającego pięknem miasta Toledo, dziś staje się sławny dzięki nowoczesnym autorskim winnicom, wśród których najsławniejszą jest ta, założona przez nestora hiszpańskiej enologii Alajandra Fernandeza.
Dzięki licznym zabytkom, nietuzinkowym miastom, bajkowym i niebywale zróżnicowanym krajobrazom podróżowanie po Hiszpanii może stać się dla nas niepowtarzalnym przeżyciem, a degustacja wina z tego regionu świata nowym doświadczeniem.
Wyświetlanie wszystkich wyników: 4
Zapraszamy na tygodniowy wyjazd trasą wiodącą przez najważniejsze regiony winiarskie Hiszpanii, podczas którego spróbujemy win powstających w najbardziej znanych bodegach należących do Alejandro Fernandeza, Grupo Yllera, i Abadía Retuerta. Zwiedzimy położoną na Szlaku Świętego Jakuba Zamorę, pamiętającą czasy rzymskie Segowię oraz słynącą z najstarszego hiszpańskiego uniwersytetu Salamankę. Zawitamy też do szczycącego się wspaniałą katedrą Burgos oraz maleńkiej, położonej na wzgórzu Laguardii, u stóp której w ramach apelacji DOCa Rioja powstają jedne z najwspanialszych win Półwyspu Iberyjskiego. Ostatnim przystankiem na szlaku będzie tętniące wielkomiejskim gwarem i zachwycające fuzją architektury współczesnej i wieków minionych Bilbao, gdzie podczas pożegnalnej kolacji delektować się będziemy smakami jednej z najlepszych kuchni Półwyspu. Jedź z nami do Hiszpanii!
Serce hiszpańskiego Lewantu stanowią dwa regiony autonomiczne kraju – Walencja i Murcja. Ta pierwsza, leżąca w samym centrum śródziemnomorskiego wybrzeża Hiszpanii z racji swych licznych zabytków i atrakcji turystycznych jest dobrze znana szerszej publiczności. Murcja, w powszechnym mniemaniu, nie może poszczycić się aż tak imponującą liczbą obiektów wartych zwiedzania. Ponieważ jednak w życiu nie ilość jest ważna, tylko jakość – proponujemy odwiedzenie także tego regionu.
Madryt – dziś stolica Hiszpanii, a kiedyś jedno z najważniejszych miast imperium, w którym nigdy nie zachodziło słońce. Miejsce słynące z flamenco i corridy, ale także z wielkich kolekcji sztuki i teatru operowego, w którym na co dzień występują artyści znani z największych scen świata. To miasto historycznych zaułków, starych zabytkowych kościołów i pałaców oraz pięknie współgrających z nimi nowoczesnych budowli i rozwiązań urbanistycznych. Warto pamiętać, że stolica Hiszpanii, choć położona z dala od ważnych regionów winiarskich, pełna jest doskonałych restauracji, w których podawane są najlepsze wina za całej Iberii.
Andaluzja to najgorętszy region Hiszpanii. Nie tylko ze względu na wysokie temperatury, ale przede wszystkim na temperament tamtejszych mieszkańców. Widać to szczególnie podczas andaluzyjskich świąt i festiwali, gdy na ulicach Sewilli, Kordoby czy Jerezu pełno jest kolorowych strojów, rytmów gorącego flamenco, śpiewu i wina.