Tango i wino między oceanami

Tango i wino między oceanami

Artur Boruta

Ameryka Południowa ciągle zaskakuje nowinkami i osobliwościami. Wynika to przede wszystkim z wyjątkowości każdej grupy, ale także wielu prowokowanych przez nas wydarzeń.

Jesienny wyjazd przyniósł oprócz standardowych przeżyć fascynującą szkołę tanga, oryginalną milongę w Buenos z mistrzami tego tańca, wspaniały obiad w otoczeniu stada pelikanów nad Pacyfikiem i kupażowanie win według pomysłu uczestników wyprawy w bodedze Nieto Senetiner u podnóża Andów.

Amerykę Południową odwiedziliśmy już wiele razy i choć trasa Ocean Spokojny – Santiago de Chile – Kordyliera Andyjska – Mendoza – Buenos Aires – Urugwaj – Atlantyk weszła do kanonu organizowanych przez nas kameralnych wycieczek, za każdym razem wyjazd jest inny.

Naszym udziałem stały się także nowe odkrycia kulinarne. Kuchnia argentyńska słynie z empanadas i soczystej wołowiny. Niby nic oryginalnego? To niestety niesprawiedliwe uproszczenie. Wielu mieszkańców Ameryki Południowej (nie tylko Argentyńczyków) wprawdzie potwierdza dominację empanadas rellenas wśród innych specjałów kulinarnych, chwali jednak także takie przysmaki jak ravioli de langostinotrucha, czyli lokalną odmianę pstrąga, wszelkiego rodzaju makarony czy kozie mięso… Chętni doświadczenia specjalnych wrażeń mogli posmakować nawet mięsa lamy.

Nasze relacje z podróży
listopad/grudzień 2024
Wyjazdy Operowe
grudzień 2025

Muzyczny Sylwester w Berlinie

4 dni
2025
Wyjazdy winiarskie
kwiecień 2026

Rzym dla zaawansowanych

8 dni
2026
Wyjazdy winiarskie
październik 2025

Wystawa Cézanne’a w Aix-en-Provence

3 dni
2025
Wczytujemy więcej relacji...

Używamy plików cookie

Na naszej stronie używamy ciasteczek, dzięki czemu jest ona dla Ciebie bardziej przyjazna i niezawodna. Korzystamy także z narzędzi analitycznych w celach statystycznych i marketingowych, aby dopasować treść reklam do Twoich potrzeb i zainteresowań. Twoja prywatność jest dla nas ważna. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziesz w naszej polityce prywatności.

Zapisz się do
naszego newslettera!

Dołącz do Newslettera

Dołącz do subskrypcji newslettera

Please wait...

Dziękujemy za dołączenie