Degustacja wina – na czym polega, od czego zacząć?

Degustacja wina – na czym polega, od czego zacząć?

Podróże z winem

Degustacja win jest czymś zupełnie innym niż ich spożywanie w czasie posiłku – to rytuał, w czasie którego dokonujemy oceny walorów smakowych i zapachowych oraz wyglądu wina. Ważny jest nie tylko sam rodzaj podanych w czasie degustacji win, ale również otoczenie, panująca atmosfera, wygląd kieliszków i rodzaj podanych przekąsek. Degustacja to prawdziwa sztuka i uczta dla zmysłów. Zobacz, jak zacząć.

Od czego zacząć degustację win?

W czasie degustacji wina posługujemy się trzema zmysłami – smakiem, zapachem i wzrokiem, dlatego też będzie się ona składała z trzech etapów. Ale równie ważne jest to, co dzieje się wokół – aby w pełni doświadczyć walorów wina, warto więc zadbać o okoliczności, w jakich będziemy je degustować.

Wybierz dobre otoczenie

Oczywiście próbowane wina można degustować we własnej jadalni lub wynajętej sali restauracyjnej. Ale czyż nie jest prawdą, że wszystko lepiej smakuje na świeżym powietrzu? Dla prawdziwych wielbicieli wina najlepszym pomysłem będzie zwiedzanie winnicy połączone z degustacją. Tutaj nie tylko zapoznają się z uprawą winorośli, dowiedzą, jak powstaje wino i jakie są jego rodzaje, ale także będą mogli spróbować dokonać oceny wina pod okiem fachowców. Tak spędzone popołudnie z pewnością dostarczy niezapomnianych wrażeń wszystkim uczestnikom degustacji.

Smaczne wina i przekąski

Niezależnie od tego, czy degustacja win zostanie zorganizowana w winnicy, na łonie natury, czy w Twojej własnej kuchni, należy zadbać o to, aby podać dobry rodzaj wina lub win oraz stosowne przekąski. W winnicy będzie to łatwiejsze, bowiem organizator zajmuje się doborem trunków i odpowiednich do nich posiłków. Jeśli organizujesz degustację samodzielnie, zakup wina może być nieco bardziej kłopotliwy, najlepiej więc udaj się do specjalistycznego sklepu, a nie osiedlowego marketu. Jakie dania zwykle są podawane gościom zaproszonym na degustację wina? Sprawdzą się sery, ryby, wędliny, krewetki, paluszki grissini i pieczywo. Menu zawsze powinno być dopasowane do rodzajów podawanych win.

Ocena organoleptyczna wina

Degustacja win rozpoczyna się od oceny wyglądu wina – sprawdzamy najpierw jego kolor. Czerwone wino może mieć odcienie od jasnoczerwonego lub malinowego, poprzez bordowy, wiśniowy, purpurowy, aż po fioletowy lub granatowy. Białe mogą być słomkowe, miodowe, bursztynowe, a nawet zielonkawe lub jasnobrązowe. Następnie oceniamy przejrzystość (wino powinno być idealnie klarowne) oraz połysk określający kwasowość wina – matowe zwykle jest mniej kwasowe niż błyszczące. Na końcu oceniamy gęstość – wykonaj kilka kolistych ruchów kieliszkiem wina i obserwuj, jak trunek spływa po ściankach naczynia. Wina gęste (a więc lepsze) spływają powoli, zostawiając na kieliszku wyraźne „łzy”.

Kiedy już obejrzałeś wino dokładnie, nadchodzi czas na ocenę zapachów wina. Najpierw należy powąchać wino od razu po nalaniu do kieliszka – robimy to krótko i dynamicznie. Po chwili wąchamy jeszcze raz, tym razem powoli i głęboko – to wtedy najlepiej poczujemy zawarty w winie bukiet aromatów. Im jest ono lepsze, tym bukiet jest bogatszy. Na zapach wina mają wpływ szczep winogron, techniki użyte w uprawie winorośli, proces produkcji wina oraz starzenia w winiarni. W zależności od rodzaju, w winach możemy wyczuć nuty kwiatów, owoców świeżych i suszonych, jagód, aromaty leśne, przyprawy, drewno i wędzonki. Ich bogactwo jest przeogromne, dlatego sama degustacja win powinna przebiegać powoli – pamiętaj, że wino nie lubi pośpiechu.

degustacje win w towarzystwie sera

Teraz możesz przejść do oceny smaku. Podobnie jak aromat, smak należy poznawać powoli, uważnie. Pierwszy łyk powinien być maleńki – dokładnie opłucz winem swoje kubki smakowe, przytrzymaj trunek w ustach przez dłuższą chwilę. To pozwoli Ci nie tylko na ocenę smaku, ale też konsystencji i aromatu wina, jego kwasowości, świeżości i harmonii. Wina są bardzo różnorodne i nie określamy ich wyłącznie jako słodkie lub wytrawne – ich smak opisać możemy jako cierpki (zwykle w przypadku młodych czerwonych win), wyważony, krągły (gładkie wina o aksamitnej konsystencji), bogaty (zawierający duże ilości różnorodnych nut zapachowych i smakowych) lub jako smak zielony (charakterystyczny dla młodych kwaskowych win).

Degustacja win – podstawowe zasady

Degustacje to świetny pomysł na ciekawe spędzenie czasu przy dobrym winie – zwłaszcza jeśli odbywają się na terenach winnic. Wówczas cała oprawa wydarzenia sprzyja relaksowi i delektowaniu się wrażeniami zmysłowymi. Niezależnie od tego, czy wybrałeś winnicę, czy własną kuchnię, musisz pamiętać o kilku istotnych zasadach:

  • najważniejsze jest pierwsze wrażenie – butelka wina i kieliszki powinny być idealnie czyste, a obrus biały (wówczas kolor wina będzie dobrze widoczny). Kieliszki należy dopasować do rodzaju serwowanego wina, powinny być gładkie, bez zdobień, i wykonane z cienkiego, bezbarwnego szkła,
  • gościom podaje się tylko wodę, aby pomiędzy poszczególnymi rodzajami wina mogli opłukać i oczyścić kubki smakowe – to bardzo ważne, aby smaki nie mieszały się. W szklanym dzbanku podaje się wodę mineralną bez gazu, butelki plastikowe są nieeleganckie i niedopuszczalne,
  • oświetlenie jest bardzo istotne – winnice zwykle organizują degustacje „pod chmurką”, winiarnie natomiast w ogródkach lub wewnątrz lokalu. Najlepiej jest wybrać się w środku dnia, abyś mógł wraz z innymi gośćmi cieszyć się dostępnością dziennego światła, które najlepiej ukaże Wam bogactwo odcieni wina,
  • wszelkie potrawy podawane są dopiero, gdy degustacja win się skończy – między poszczególnymi rodzajami serwować można wyłącznie jasne pieczywo, na przykład bagietkę,
  • do kieliszków nalewać należy jedynie odrobinę wina – jako pierwsze obsługiwane powinny być kobiety, gospodarz napełnia swój kieliszek jako ostatni,
  • jeśli serwowanych jest kilka rodzajów win (a taki jest właśnie sens spotkań degustacyjnych), przygotowane zostaną albo odpowiednia ilość kieliszków na zmianę, albo dodatkowe dzbanki z wodą służącą do ich płukania oraz pojemniki do wylewania tej wody. Jakkolwiek dziwnie by to nie brzmiało, takie są właśnie praktyki,
  • unikaj intensywnych aromatów, które mogą zaburzyć sposób odbioru zapachu i smaku wina. Nie należy używać więc mocnych perfum ani stawiać na lub przy stole kwiatów o bardzo silnej woni;
  • butelkę z winem przed degustacją umieszcza się w lodówce, aby nabrało odpowiedniej temperatury. Wina czerwone najlepiej smakują w temperaturze 16 – 18℃, natomiast białe schłodzone zostaje do 10 – 12℃.

    Czas trwania spotkania w gronie znajomych jest dowolny – ale na pewno będzie to wspaniale spędzony czas. Jeśli chcesz, aby zorganizowała go dla Ciebie winnica lub winiarnia, to będzie to jeszcze lepszy pomysł – doświadczysz całego bogactwa win pod okiem ich najlepszych znawców.
Nasze relacje z podróży
Wyjazdy winiarskie
luty 2025

Walentynki i karnawał w amerykańskim stylu

4 dni
2025
Wyjazdy Operowe
maj 2025

Florencja i wina Toskanii. Michał Anioł, Chianti i Donatello

7 dni
2025
Wyjazdy winiarskie
czerwiec 2025

Grecja – wino u źródeł Europy

8 dni
2025
Wczytujemy więcej relacji...

Zapisz się do
naszego newslettera!