W jakiej temperaturze podawać wino?

W jakiej temperaturze podawać wino?

Dorota Romanowska

Możliwości, jakie oferuje nam świat winnic, jest ogromny, dlatego przeglądając w sklepach zawartość półek z winami, łatwo pogubić się w szerokim wachlarzu smaków i aromatów. Wino można sporządzić na bazie wszelkich owoców, ale większość win jakościowych powstaje na bazie winogron. Na smak wina wpływa wiele czynników, takich jak odmiana winorośli, czas zbioru, klimat, ale również temperatura, w jakiej się je podaje. Sprawdźmy zatem, jakie są konkretne wartości temperatur serwowania wina.

temperatura serwowania wina, jest niezwykle istotna

Podstawowe cechy wina

Wyróżniamy pięć cech, które charakteryzują wino. Zaliczamy do nich:

  1. Słodycz

Słodycz w winie pochodzi z zawartości cukru resztkowego. Cukier resztkowy pozostaje w winie po zakończeniu procesu fermentacji, gdy niecały cukier z winogronowego moszczu został przetworzony na alkohol. Słodycz opisujemy jako smak, który stopniowany jest od ekstra wytrawnego do bardzo słodkiego.

  1. Kwasowość

Kwasy są głównym czynnikiem wpływającym na cierpki i kwaśny smak wina. Kwasowość wina mierzona parametrem pH mieści się w przedziale 2,5 – 4,5. Zawartość kwasów maleje wraz z dojrzewaniem winogron. Winorośle z chłodniejszego klimatu, dają wina o wyższej kwasowości.

  1. Taniny

Taniny to polifenole występujące w częściach roślin między innymi w skórce i pestkach. Obecne są głównie w winie czerwonym, gdyż białe wina w zdecydowanej większości fermentują bez skórek. Tanina w winie odczuwana jest jako składnik struktury sprawiający wrażenie cierpkości lub szorstkości.

  1. Alkohol

Alkohol w winie powstaje w wyniku pracy drożdży, które w trakcie fermentacji przerabiają cukier zawarty w winogronowym moszczu na alkohol etylowy (etanol). Alkohol wpływa na aromat wina i dodaje mu lepkości oraz ciała. Można go wyczuć w ustach jako wrażenie pieczenia.

  1. Ciało

Ciało jest kategoryzacją stylu wina od najlżejszego do najbardziej masywnego. Na to, jak lekkie lub jak ciężkie wino się wydaje, wpływają cztery jego cechy: słodycz, kwasowość, zawartość tanin oraz alkoholu. Wina lżejsze to większa kwasowość, mniejsza zawartość tanin i alkoholu oraz mniejsza słodycz, natomiast wina cięższe to mniejsza kwasowość, większa zawartość alkoholu i tanin oraz większa słodycz.

Temperatura serwowania wina

Charakter i smak wina zależą również od temperatury, w jakiej się je podaje. Każdy rodzaj wina powinien być podawany w odpowiedniej temperaturze. Winu podanemu w bardzo niskiej temperaturze brakuje aromatu i bardzo często jest nieprzyjemnie kwaśne. Podanie zbyt ciepłego wina sprawia, że jego aromat jest wręcz uderzająco intensywny i w pewnym stopniu przypomina syrop.

Sugerowane temperatury serwowania dla przykładowych win:

  • Wina białe

Białe wino należy podawać schłodzone w temperaturze między 7 a 13 stopni Celsjusza. Oto kilka przykładów temperatury serwowania win białych dla konkretnych gatunków:

  1. Chardonnay, w zależności od charakteru wina, podajemy w temperaturze od 10-13 stopni Celsjusza (młode i lekkie w niższej, lepiej zbudowane i beczkowe w wyższej).
  2. Sauvignon blanc – najczęściej jest orzeźwiające i lekkie; najlepiej smakuje w temperaturze 7-10 stopni Celsjusza.
  3. Pinot grigio – to najczęściej lekkie i soczyste białe wina, które najlepiej smakują podane w temperaturze 7-10 stopni Celsjusza.
  4. Riesling – powinien być lekko schłodzony, co dodaje mu lekkości i sprawia, że jest przyjemnie orzeźwiający. Optymalna temperatura serwowania wynosi 11-12 stopni Celsjusza.
  5. Marsanne – to bogate, skoncentrowane wino białe podaje się w temperaturze 9-10 stopni Celsjusza.
  • Wina czerwone

Wino czerwone w momencie serwowania powinno mieć temperaturę pokojową, lecz nie przekraczającą 19 stopni Celsjusza.

  1. Lekkie wina czerwone jak na przykład beaujolais, bardolino, st. laurent, pinot noir powinny być serwowane w temperaturze 14-15 stopni Celsjusza.
  2. Średnio zbudowane wina czerwone w typie młodej riojy czy chianti podajemy w temperaturze około 16-17 stopni Celsjusza.
  3. Dla dobrze zbudowanych, ciężkich win czerwonych optymalną temperaturą podania będzie 18 stopni Celsjusza. Do przykładowych win w tej kategorii zaliczamy: wino z dobrej apelacji Bordeaux, barolo oraz beczkowane wina z cabernet sauvignon czy pinotage.
  • Wina różowe

Ze względu na lekki charakter i świeży, delikatny smak zdecydowanej większości win różowych, są one bardziej odświeżająca podane schłodzone. Najkorzystniejsza temperatura serwowania wina różowego to 10-12 stopni Celsjusza i dotyczy to zarówno win wytrawnych, półwytrawnych, jak i słodkich.

  • Wina musujące

Wina musujące powinny być schłodzone do temperatury nawet 6 – 8 stopni Celsjusza. Szampan jest najsłynniejszym na świecie winem musującym i najczęściej naśladowanym rodzajem wina, stąd zrobione podobną, lub taką samą, metodą wina musujące (za ułamek ceny oryginału) możemy wybierać z szerokiej gamy najróżniejszych win. Najbardziej znane wina musujące to: prosecco, cava, cremant, asti.

  • Wina deserowe

Wina deserowe mogą reprezentować style od półwytrawnego do bardzo słodkiego. Im ciemniejsze wino, tym cieplejsze powinno być podawane. Większość win deserowych podaje się w temperaturze między 8 a 12 stopni Celsjusza. W przypadku win deserowych takich jak porto lub słodkie sherry zaleca się podawanie ich w temperaturze pokojowej. Najsłynniejszymi winami deserowymi są: porto, madera, marsala, słodkie sherry, słodkie tokaje, sauternes i vin santo.

każdy rodzaj wina ma swoją optymalną temperaturę serwowania

Przechowywanie otwartego wina

Wina szybko się psują, gdy mają kontakt z tlenem lub są wystawione na działanie zbyt wysokiej temperatury. Otwarte butelki należy przechowywać w chłodziarce w temperaturze 10-13 stopni Celsjusza. Okres przechowywania wina po otwarciu butelki zależny jest od tego, jak lekkie lub ciężkie jest wino. Tak więc:

  1. Wina białe ponownie zakorkowane i przechowywane w lodówce należy spożyć w ciągu 1 – 2 dni.
  2. Wina czerwone, jeśli po spożyciu zostały ponownie zakorkowane i przechowywane są w ciemnym i chłodnym miejscu zachowują świeżość przez 1 – 2 dni.
  3. Wina musujące zakorkowane ponownie profesjonalną zatyczką zachowują świeżość 3 – 4 dni.
  4. Wina różowe zakorkowane i przechowywane w lodówce można spożyć co najwyżej następnego dnia.
  5. Większość win deserowych ponownie zakorkowana oraz przechowywana w ciemnym i chłodnym miejscu zachowuje świeżość przez 2 a nawet 3 tygodnie.

Podsumowanie

Wino to niezwykły alkohol, który zachwyca bogactwem smaków i różnorodnością. Aby, cieszyć się jego wyjątkowością warto wiedzieć, w jakiej temperaturze go podawać. Serwowanie wina we właściwej temperaturze ma ogromny wpływ na jego smak i aromat.

Nasze relacje z podróży
Wyjazdy winiarskie
luty 2025

Walentynki i karnawał w amerykańskim stylu

4 dni
2025
Wyjazdy Operowe
maj 2025

Florencja i wina Toskanii. Michał Anioł, Chianti i Donatello

7 dni
2025
Wyjazdy winiarskie
czerwiec 2025

Grecja – wino u źródeł Europy

8 dni
2025
Wczytujemy więcej relacji...

Zapisz się do
naszego newslettera!