Hiszpania to piaszczyste plaże, słoneczna pogoda, wspaniałe zabytki i tysiące turystów z całego świata. Ale nie tylko. Hiszpania to trzeci po Włoszech i Francji największy producent win na świecie – prawdziwa gratka dla miłośników wina. Na Półwyspie Iberyjskim i regionie wybrzeża Morza Śródziemnego pierwsze winnice zakładali już greccy kolonizatorzy. Z czasem, gdy pojawili się tu Rzymianie, właściwie cały obszar dzisiejszej Hiszpanii i Portugalii porósł winną latoroślą. Przez lata zepchnięte na margines winiarskiego świata, dzisiaj hiszpańskie winnice należą do ścisłej światowej czołówki, a tacy krytycy jak Robert Parker, Jancis Robinson czy Hugh Johnson zachwycają się kolejnymi powstającymi tu winami.
Większości z nas Hiszpania kojarzy się przede wszystkim z wakacyjnymi pobytami w nadmorskich kurortach Costa Brava Costa Blanca, Costa de la Luz, czy Costa del Sol (Wybrzeże Słońca).
Turystyka dla wielu osób ogranicza się do wypoczynku w hiszpańskich kurortach. Podróże z Winem zachęcają jednak do tego, by przy okazji odwiedzania położonych w interiorze winnic zwiedzić i poznać bliżej inne ważne i piękne regiony tego kraju, zabytki i oczywiście… smakować wino.
Najstarszym, nieprzerwanie działającym w obszarze winiarstwa regionem Hiszpanii jest Andaluzja słynąca z win wzmacnianych jerez-xérès-sherry i malaga. Win tych kosztować można podczas zwiedzania Malagi, Jerezu, Sewilli, Grenady, Kordoby i Kadyksu – miast, które pamiętają jeszcze fenickich kupców oraz arabskie podboje stanowią prawdziwy raj dla miłośników wina.
Pierwszym z wielkich regionów winiarskich Hiszpanii jest położona u stóp Gór Kantabryjskich Rioja. Część obszaru uprawy winorośli, tzw. Rioja Alavesa należy do autonomicznego Kraju Basków. Tutejsze winnice słyną z produkcji znakomitego czerwonego wytrawnego wina z odmiany szczepu tempranillo, dojrzewające w dębowych beczkach, uzupełniane czasami szczepami garnacha i mazuelo. To intensywne wino jest jednym z najważniejszych hiszpańskich win. To młode wino zachwyca intensywnością.
Podobne w stylu wina rodzą się w nieco młodszym miejscu apelacji Ribera del Duero. Dziś to najwyżej cenione wina przechowywane w podziemnych piwnicach regionu Kastylia-León. Między dwiema krainami wielkich czerwonych win leży Rueda – – miasto w hiszpanii znane ze znakomitych win białych, a dokładniej odmian verdejo i viura. Spośród odmian międzynarodowych można tu spotkać sauvignon blanc.
Katalonia stanowi odrębny rozdział historii półwyspu i tamtejszych win. W okolicach Barcelony powstają przede wszystkim wina musujące cava z endemicznych odmian macabeo, xarel-lo i parellada. Ciekawostką jest, że to właśnie tu, choć nieco bardziej na zachód, w górach Prioratu i Montsant, wznowiono zapoczątkowaną przez średniowiecznych mnichów uprawę winorośli.
Drugim obok Katalonii autonomicznym regionem Hiszpanii jest Kraj Basków. Tutejsze wina cieszące się największą popularnością to nie tylko te powstające w Rioja Alavesa, ale także znakomite białe wina txakoli z terenów Zatoki Biskajskiej. Położona nad oceanem Atlantyckim kraina Basków słynie także z wyśmienitej kuchni.
Obszar pomiędzy Bilbao a San Sebastian może poszczycić się największą liczbą miejsc na kilometr kwadratowy nagrodzonych gwiazdkami przewodnika kulinarnego Michelin. Ta część Półwyspu Iberyjskiego to także zagłębie najnowocześniejszych realizacji architektonicznych w Europie. Wystarczy wspomnieć Muzeum Guggenheima w Bilbao, Bodegas Marqués de Riscal zaprojektowane przez Franka Gehryego, Bodegas Ysios projektu Santiago Calatravy czy Bodegas Protos Normana Fostera, a to zaledwie kilka tych najznamienitszych przykładów.
Z roku na rok przybywa w Hiszpanii kolejnych apelacji i znanych etykiet, produkowanych w hiszpańskich winnicach. Położony u stóp Pirenejów region Somontano, leżąca na wybrzeżu Oceanu Atlantyckiego Galicja czy granicząca z Francją Nawarra to miejsca, w których produkowane są znane i lubiane na świecie wina.
Środkową część Hiszpanii zajmuje największy region winiarski świata, La Mancha.
Znany z romantycznych wiatraków i urzekającego pięknem miasta Toledo, dziś staje się sławny dzięki nowoczesnym autorskim winnicom, wśród których najsławniejszą jest ta, założona przez nestora hiszpańskiej enologii Alajandra Fernandeza.
Dzięki licznym zabytkom, nietuzinkowym miastom, bajkowym i niebywale zróżnicowanym krajobrazom podróżowanie po Hiszpanii może stać się dla nas niepowtarzalnym przeżyciem, a degustacja wina z tego regionu świata nowym doświadczeniem.
Hiszpania jest atrakcyjnym turystycznie krajem. Obojętnie, czy wybieramy plażę i uprawianie sportów wodnych, Wyspy Kanaryjskie, zwiedzanie zabytków w miastach, czy preferujemy aktywny wypoczynek, sezon turystyczny w Hiszpanii trwa cały rok. Warto połączyć przyjemne z przyjemnym i zdecydować się na wycieczkę enoturystyczną, gdzie można poznawać bogatą historię hiszpańskiego wina i zwiedzać ten piękny kraj. Ilość winiarni w całym kraju jest imponująca. Niektóre z nich posiadają tradycję sięgającą XIX wieku, natomiast są również takie, które zostały założone stosunkowo niedawno.
Jesteśmy zrzeszeni w Krakowskiej Izbie Turystyki