Kim jest sommelier?

Kim jest sommelier?

Podróże z winem

Sommelier to wręcz doskonały zawód dla miłośników wina, interesujących się jego historią i procesem produkcji. Mówiąc najprościej, sommelier to znawca wina, który ma na jego temat szeroką wiedzę. Sommelierów zwykle można spotkać w restauracji, kiedy to chcielibyśmy zamówić wino do posiłku, jednak nie jesteśmy pewni, jakie będzie najlepsze. Wówczas zadaniem sommeliera jest przedstawienie odpowiedniego wina i jego charakterystyki. To jednak tylko ułamek pracy sommeliera. W dzisiejszym wpisie dowiesz się, czym zajmuje się sommelier, na czym polega jego praca i jak zostać certyfikowanym sommelierem.

Sommelier – kto to i czym się zajmuje?

Sommelier (z francuskiego soumelier) to osoba, która może pochwalić się znajomością wielu faktów na temat wina – w tym jego historii, technik produkcji wina, technik degustacyjnych, czynników wpływających na smak trunku, czy rodzajów kieliszków, w których wino powinno być podawane. Sommelierów można spotkać w wykwintnych restauracjach, gdzie serwuje się wino do posiłków, ale także w miejscach takich jak sklepy z alkoholami, czy podczas wydarzenia, na którym jest prowadzona degustacja trunków.

Co powinien wiedzieć sommelier?

Dobry sommelier powinien wiedzieć na temat wina dosłownie wszystko, od tradycji regionów winiarskich z całego świata, przez fakty związane z produkcją wina, po znajomość lokalnych winnic wraz z ich zawartością. Obowiązkową wiedzą jest historia powstawania wina, a także podział win i ich systematyka. Co więcej, wyszkolony sommelier powinien znać odmiany winogron, z których powstają konkretne wina, a także dysponować szeroką wiedzą na temat ich łączenia z potrawami.

Niezwykle ważną wiedzą jest znajomość smaków, aromatów i zapachów win oraz umiejętność klasyfikacji odmian ze względu na te czynniki. Ponadto sommelier powinien mieć wiedzę techniczną na temat pakowania, korkowania i przechowywania trunków, a także kieliszków, w których należy je serwować.

Na czym polega praca sommeliera?

Zawód sommeliera nie ogranicza się do pracy jako kelner. W niektórych, szczególnie większych restauracjach, zatrudniani są osobni pracownicy, zajmujący się tylko serwisem wina. Wówczas zadaniem sommeliera jest zaproponowanie odpowiedniego rodzaju wina gościom, a także opowiedzenie o nim i podanie go.

Ponadto do zadań sommeliera może należeć tworzenie karty win w lokalach gastronomicznych. Wówczas, na podstawie swojej wiedzy i doświadczenia, sommelier dobiera odpowiedni rodzaj wina do dań proponowanych w menu restauracji, tak, aby stworzyć idealne połączenia smakowe.

Nierzadko sommelier zajmuje się także obsługą większych eventów, podczas których przeprowadzane są degustacje wina. Podobnie jak w przypadku restauracji, zadaniem sommeliera jest opowiadanie o przedstawionych propozycjach i serwowanie wina zainteresowanym.

Sommelier może także pracować przy sprzedaży wina w sklepach specjalistycznych. Niejednokrotnie zdarza się, że koneserzy wina poszukują nowych, ciekawych smaków, które trudno jest znaleźć w typowych marketach. Sommelier wówczas służy pomocą i po wysłuchaniu preferencji kupującego, proponuje mu wino dostosowane do jego potrzeb.

Warto dodać, że sommelierzy mogą zajmować się także zapleczem restauracji. Wówczas do ich obowiązków należy uzupełnianie zapasów magazynowych, zamawianie win z odpowiednich hurtowni i negocjowanie cen, nadzór odpowiedniego przechowania trunków, a także szkolenie i egzaminowanie kelnerów pracujących w restauracji.

Czy warto być sommelierem?

Praca jako znawca win to doskonały wybór dla miłośników tych trunków. Wówczas bez większego wysiłku można łączyć hobby z pracą, tym samym poszerzając swoją wiedzę na temat win. Sommelierzy powinni być ciekawi historii wina i jego powstawania, a także śledzić pojawiające się na rynku nowości – ich smaki i aromaty. Warto dodać, że praca w zawodzie sommeliera to także okazja do nabycia nowych znajomości i do ciągłego rozwoju.

Jak zostać sommelierem?

Aby zostać sommelierem, należy odbyć szkolenia w zakresie wina, które zwykle kończą się uzyskaniem certyfikatu. Warto zaznaczyć, że takie kursy odbywają się najczęściej w malowniczych miejscach, związanych z winem i jego historią. Szkolenia obejmują zagadnienia związane z powstawaniem wina, jego popularnością na świecie, a także z podziałem i systematyką trunków.

Ponadto uczestnicy kursów dowiadują się, jakie wyróżnia się szczepy winogron, odmiany winogron czerwonych i białych, a także jakie czynniki mają wpływ na jakość win (zapach, smak, aromat). Co więcej, szkolenie zwykle połączone jest z degustacją wina, podczas której poznaje się sposoby i techniki degustacyjne.

Nieodłącznym elementem kursów są wykłady na temat błędów występujących w winach, a także szkolenia z czytania etykiet i klasyfikacji win najważniejszych krajach winiarskich. Uczestnicy szkolenia poznają definicję apelacji, a także proces produkcji win słodkich i wzmacnianych. Kursy zwykle obejmują także wiedzę na temat win leżakowanych w beczkach. Kursy organizuje m.in. Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. 

Ponadto uczestnicy kursu dowiadują się, jak powinno się dobierać wina do potraw, a także jak wygląda praca sommeliera – na czym polega i jakie narzędzia są niezbędne do pracy. Co więcej, szkolenie obejmuje zajęcia praktyczne z serwisu wina oraz wykłady na temat rodzajów korków, korkociągów, butelek, w których przechowuje się wina, a także temperatury podawania wina i rodzajów kieliszków. Warto dodać, że w czasie kursu można zdobyć wiedzę, gdzie najlepiej zamawiać wina, aby te były najwyższej jakości i świetnie smakowały.

Zainteresowało Cię szkolenie na sommeliera? Nie czekaj – sprawdź naszą ofertę i zapisz się już dziś! KURSY WINIARSKIE

Ile zarabia sommelier?

Zarobki sommeliera oczywiście zależą od jego doświadczenia i nabytych umiejętności. Szacuje się, że doświadczony sommelier może zarabiać około 8 tys. zł brutto miesięcznie. Warto jednak dodać, że zarobki mogą być powiększone o napiwki (które zwykle są niemałe). Ponadto sommelierzy mogą prowadzić liczne szkolenia, co jest kolejną okazją do dodatkowego zarobku. Co więcej, wielu sommelierów podejmuje się prowadzenia eventów degustacyjnych, co jeszcze mocniej wpływa na wysokość ich miesięcznych zarobków.

Sommelier a kiper

Wiele osób często myli zawód sommeliera z zawodem kipera. Różnica bowiem polega na tym, że kiper zajmuje się głównie określaniem smaku trunków, ich degustacją, wyczuwaniem nut i zawartych w winach aromatów oraz wydawaniem opinii na temat jakości trunków.

Sommelier – pochodzenie słowa

Słowo „sommelier” pochodzi od prowansalskiego słowa „saumalier”, które początkowo oznaczało osobę wędrującą ze zwierzyną, która nosiła ciężary. Po pewnym czasie słowo zmieniło znaczenie i było kojarzone z osobą, która sprzedawała żywność oraz napoje, w tym wino. Słowo „saumalier” przekształciło się z czasem we francuskie słowo „soumelier”, którym po dziś określa się eksperta od win i jego miłośnika.

Kilka słów o winie

Poszukując informacji o historii wina, można natknąć się na wiele opowieści związanych z jego wynalezieniem. Według Greków i Rzymian wino zostało wynalezione przez Bachusa lub Dionizosa, według Żydów zaś pierwszym winiarzem był Noe, który posadził szczepy tuż po biblijnym potopie. Historia jednak mówi, że skamieliny winorośli sięgające wiele tysięcy lat wstecz zostały odnalezione w okolicach Morza Kaspijskiego, a wino wyprodukowano około 10 tysięcy lat temu na terenach pomiędzy dzisiejszym Iranem a Morzem Śródziemnym.

Uprawą winorośli najpierw zajęli się Egipcjanie, zadaniem Greków było zaś udoskonalenie metod uprawy. Dzięki opracowaniu odpowiednich sposobów przycinania gałęzi i techniki winifikacji wino rozprzestrzeniło się na Bliski Wchód, do północnej Afryki i śródziemnomorskiej części Europy. Do popularyzacji wina przyczynili się Rzymianie, którzy przejęli od Greków metody upraw winorośli. Wówczas wino stało się drugim najczęściej spożywanym po wodzie napojem.

Podsumowanie

Sommelier to niezwykle ciekawy zawód, który wciąż zyskuje popularność na całym świecie. To także doskonały wybór dla osób poszukujących pracy, w której niezbędny jest kontakt z ludźmi i stały rozwój. Ciągle otwierające się nowe, luksusowe restauracje sprawiają, że wzrasta zapotrzebowanie na ekspertów z dziedziny wina. Aby zostać sommelierem, należy odbyć profesjonalne kursy winiarskie, podczas których przedstawiana jest szczegółowa wiedza o winie, niezbędna do rozpoczęcia pracy w tym zawodzie.

Nasze relacje z podróży
Wyjazdy winiarskie
marzec 2025

Maroko i wina Maghrebu

10 dni
2025
Wyjazdy Operowe
marzec 2025

Secesja i muzyka w Wiedniu. Gustaw Klimt, Otto Wagner, Robert Schumann.

4 dni
2025
styczeń 2025

Weekend operowo-teatralny w Warszawie. Kurzak, Seweryn, Rachmaninow.

4 dni
2025
Wczytujemy więcej relacji...

Zapisz się do
naszego newslettera!